Vitamina D: ce este vitamina D, beneficiile si efectele ei
Ce este vitamina D?
Vitamina D este un termen generic pentru un grup de vitamine liposolubile cu multe funcții în corpul nostru – în special în metabolismul osos. Cea mai cunoscută și mai bine cercetată formă este vitamina D3, cunoscută și sub numele de colecalciferol. Vitamina poate fi ingerata in cantitati mici prin alimente sau produsa chiar in piele din aprilie pana in septembrie cu ajutorul razelor solare. Cu toate acestea, pentru a obține un nivel suficient de ridicat de vitamina D, acest lucru nu este adesea suficient
Potrivit unui studiu al Institutului Robert Koch (RKI), majoritatea populației germane nu are un aport adecvat de vitamina D. Conform acesteia, puțin sub 12% au un nivel de vitamina D de peste 75 nmol/l, ceea ce este considerat optim de mulți experți.1
Vitamina D, produsă în piele sau ingerată prin alimente, este transportată prin sânge la ficat, unde este transformată într-un intermediar numit calcidiol. Această formă este folosită și pentru a analiza starea vitaminei D din sânge. Calcidiolul este transportat prin sânge către multe țesuturi țintă diferite, unde se formează în sfârșit hormonul vitaminei D (1,25(OH)2vitamina D3). Aceasta este forma biologic activă a vitaminei D din corpul nostru.
Formarea vitaminei D în piele
Doar o cantitate foarte mică de vitamina D este ingerată prin alimente. Corpul nostru formează în sine majoritatea vitaminelor solare atunci când există suficientă radiație solară în piele. Avem nevoie de razele UV-B ale soarelui pentru a forma vitamine în piele. Dacă există radiații UV-B insuficiente, de exemplu toamna și iarna, dacă aveți pielea închisă la culoare sau dacă nu petreceți suficient timp la soare (de exemplu, munca de birou), producția proprie de vitamina D a organismului în piele este adesea nu e suficient. Deficitul de vitamina D nu este neobișnuit chiar și vara. În cele mai multe cazuri, acest lucru se datorează faptului că nu (nu putem) petrece suficient timp în aer liber – sau facem acest lucru în momentele nepotrivite ale zilei.
Efectul vitaminei D: Vitamina D este importantă pentru tineri și bătrâni
Vitamina D joacă un rol important în metabolismul calciului, sprijinind absorbția calciului și contribuind la nivelurile normale de calciu din sânge. Vitamina D susține menținerea funcției oaselor, dinților și mușchilor. Ajută la reducerea riscului de cădere la vârstnici.
Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru sistemul imunitar și pentru diviziunea celulară normală. Aceasta formează baza pentru sănătatea celulară de durată.
Atenție adolescenți!
Baza pentru oase sănătoase este pusă devreme
Aportul adecvat de vitamina D este foarte important pentru copii și adolescenți, deoarece baza pentru oase sănătoase este pusă la o vârstă fragedă. Vitamina D susține creșterea sănătoasă și dezvoltarea oaselor la copii. Perioada prepuberala de la varsta de 10 ani si pubertatea in sine sunt faze importante pentru dezvoltarea osoasa. În această perioadă, se creează baza pentru masa osoasă maximă pentru tot restul vieții.
Masa osoasă maximă descrie valoarea maximă a densității minerale osoase la om. Până la atingerea masei osoase maxime la vârsta de aproximativ 25-30 de ani, predomină procesele de formare, iar masa osoasă crește constant. Timpul chiar înainte de pubertate și pubertatea în sine sunt cruciale pentru o masă osoasă ridicată.
Recomandăm copiilor cu vârsta peste 1 an să ia 1 picătură de Dr. Uleiul lui Jacob vitamina D3K2 (echivalent cu 800 UI vitamina D3). Mineralele magneziu și calciu susțin întreținerea oaselor. Mulți adolescenți care trec prin pubertate, în special fetele, sunt foarte insuficient aprovizionați cu aceste minerale.
Atentie persoane peste 60 de ani!
Vitamina D ajută la reducerea riscului de cădere la vârstnici.
Aportul zilnic de 800 UI de vitamina D din toate sursele reduce riscul de cădere asociat cu instabilitatea fizică și slăbiciunea musculară la persoanele în vârstă de 60 de ani și peste. Căderile sunt un factor de risc pentru fracturi, în special la bărbați și femei cu vârsta peste 60 de ani.
Odată cu vârsta, producția proprie a organismului de vitamina solară scade și ea. Pentru a atinge niveluri serice de vitamina D de ≥ 75 nmol/L (≥ 30 ng/mL), persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste ar trebui să suplimenteze zilnic cu 100 μg (4000 UI) de vitamina D, conform recomandărilor Societății Americane de Geriatrie.
Efectele vitaminei D asupra sănătății
Vitamina D, hormonul soarelui, aduce o contribuție dovedită științific asupra sănătății la următoarele funcții normale ale corpului:
Funcția sistemului imunitar
Absorbția și utilizarea calciului și fosforului
Conservarea oaselor și a dinților
Nivel normal de calciu din sânge
Creșterea sănătoasă și dezvoltarea oaselor la copii
Păstrarea funcției musculare
Funcția diviziunii celulare
Reducerea riscului de cădere*
*Aportul zilnic de 800 UI de vitamina D din toate sursele reduce riscul de cădere asociat cu instabilitatea fizică și slăbiciunea musculară la persoanele în vârstă de 60 de ani și peste. Căderile sunt un factor de risc pentru fracturi, în special la bărbați și femei cu vârsta peste 60 de ani.
Deficitul de vitamina D: Care sunt factorii de risc?
Potrivit Institutului Robert Koch, cea mai mare parte a populației germane nu are un aport adecvat de vitamina D. Doar 11,8% au o valoare a vitaminei D în intervalul optim (25(OH)D ≥ 75 nmol/l).1
30% au o valoare a vitaminei D sub 30 nmol/l și, prin urmare, sunt deficitare. Mulți tineri sunt deja afectați, dar în medie starea vitaminei D scade odată cu vârsta, mai ales la femei. Aproape 92% dintre femeile în vârstă de 65-79 de ani au niveluri suboptime de vitamina D.
Aproape 7.000 de persoane au participat la studiul reprezentativ al Institutului Robert Koch.1
Factori de risc pentru deficitul de
vitamina D
Mai ales în lunile de iarnă cu radiații solare UV scăzute (octombrie până în martie), întreaga populație trebuie să fie atentă la nivelul de vitamina D. Cu toate acestea, există și alți factori de risc pentru carența de vitamina D de luat în considerare:
Loc de muncă într-o cameră închisă
Tip de piele închisă la culoare
Cel puțin 3 ore de utilizare zilnică a computerului (de exemplu, pentru internet sau jocuri pe computer)
Varsta mai inaintata
IMC ridicat
Lipsa suplimentelor cu vitamina D
Lipsa activitatii fizice
Utilizarea excesivă a cremelor solare UVB
Doza de vitamina D: Valorile sanguine ajută la dozare
Câtă vitamina D3 și în ce raport față de K2?
Societatea Germană pentru Nutriție recomandă un aport zilnic de 800 UI (20 µg) pentru adulți în absența formării endogene de vitamina D pentru adulți și, astfel, a crescut recomandarea de aport de vitamina D în 2012 de la 200 UI (5 µg) la 800 UI ( 20 ug) sau de patru ori.
Dacă există o deficiență, valoarea serului trebuie mai întâi crescută la o valoare în intervalul normal înainte de a putea fi stabilizată cu doze de întreținere mai mici.
Dacă bănuiți că este insuficientă, vă rugăm să contactați medicul dumneavoastră. Testele de sânge pot arăta ce doză este indicată pentru dvs. La dozare trebuie luată în considerare și greutatea corporală respectivă, în special masa de grăsime corporală. Pentru că vitamina D3 se acumulează nu numai în ficat, ci și în țesutul adipos.
Supradozaj cu vitamina D: puteți supradoza cu vitamina D?
Supradozajele cu vitamina D și efectele secundare asociate sunt posibile doar prin aport excesiv. În cazul unui aport suplimentar de vitamina D prin preparate cu vitamina D, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a stabilit o limită superioară (nivelul superior tolerabil) pentru aportul zilnic de vitamina D. Acest aport total tolerabil de vitamina D este de 4000 UI (100 µg) pe zi pentru adulți, femeile însărcinate și care alăptează și copiii de la 11 ani și 2000 UI (50 µg) pe zi pentru copiii cu vârsta de până la 10 ani.
Cu un aport zilnic regulat de peste 4000 UI (100 µg) de vitamina D, pot apărea reacții nedorite precum formarea de pietre la rinichi sau calcificarea rinichilor. Cu obiceiurile alimentare obișnuite, totuși, acest lucru este posibil în prezent doar prin aportul excesiv de preparate cu vitamina D. Din motive de sănătate, un aport mai mare de vitamina D poate fi indicat din punct de vedere medical.
Nivelurile de vitamina D
Nivelurile tale de vitamina D sunt conforme cu recomandările?
Statusul Vitaminei D | nmol/l | ng/ml |
---|---|---|
Optim | 75-125 | 80-100 |
Suficient | 50-75 | 40-80 |
Insuficient | 30-50 | 25-40 |
Deficient | < 30 | < 25 |
Determinați nivelul de vitamina D de către medicul de familie sau printr-un test de laborator pe care îl puteți efectua și acasă.
Vitamin-D-Mangel im Sommer
Auch im Sommer ist eine Unterversorgung mit Vitamin D nicht selten. Das liegt in den meisten Fällen daran, dass wir uns nicht ausreichend im Freien aufhalten (können) – oder das zu den falschen Tageszeiten tun.
UV-A-Strahlen bauen Vitamin D ab
Damit wir selbst Vitamin D in der Haut bilden können, brauchen wir UV-B-Strahlen der Sonne. Da UV-B-Strahlen von Fensterscheiben abgehalten werden, können wir in geschlossenen Räumen (z.B. im Büro) kein Vitamin D bilden. Die UV-A-Strahlen der Sonne können Fensterscheiben passieren. UV-A-Strahlen bilden jedoch kein Vitamin D – sie bauen es vielmehr ab. Für die meisten Indoor-Arbeiter ist es daher sogar im Sommer so gut wie unmöglich, stabile Vitamin-D-Werte aufzubauen und zu erhalten.
Wer nicht an der frischen Luft arbeitet, hat häufig Vitamin-D-Mangel
Während die Arbeit an der frischen Luft bei Outdoor-Arbeitern im Jahresverlauf für relativ gute und konstante Vitamin-D-Spiegel sorgt, steigen die Spiegel bei Indoor-Arbeitern nur im Sommerurlaub auf ein gutes Niveau an.
Wann ist die beste Zeit zur Vitamin-D-Bildung?
Im Freien ist die Tageszeit entscheidend für eine gute Vitamin-D-Bildung: Da UV-B-Strahlen Vitamin D bilden und UV-A-Strahlen Vitamin D abbauen ist das Verhältnis aus UV-A zu UV-B entscheidend. UV-A-Strahlen dominieren deutlich am frühen Morgen und am Abend. Daher eignet sich die Mittagszeit am besten zur körpereigenen Vitamin-D-Bildung im Freien.
Häufig gestellte Fragen zu Vitamin D3
Kinder ab 1 Jahr können 1 Tropfen täglich einnehmen, Säuglinge 1 Tropfen jeden 2. Tag.
Sollte eine höhere Dosierung notwendig sein, klären Sie diese bitte unter Berücksichtigung der jeweiligen Serumwerte mit dem Arzt Ihres Kindes ab.
Bitte achten Sie darauf, Nahrungsergänzungsmittel außerhalb der Reichweite von kleinen Kindern aufzubewahren.
Vitamin D3 und Vitamin K2 tragen beide zur Erhaltung normaler Knochen bei. Vitamin D3 bewirkt die Bildung von Osteocalcin. Vitamin K2 wird benötigt, um Osteocalcin zu aktivieren, sodass es Calcium in die Knochen einbauen kann – für mehr Calcium in den Knochen.
Vitamin K2 hat im Vergleich zu Vitamin K1 eine deutlich bessere Stabilität im Körper, insbesondere in Form des all-trans Menachinon-7 (all-trans MK-7). Mit einer Halbwertszeit von ca. 3 Tagen weist es eine deutlich bessere Beständigkeit auf, erreicht jeden Teil des Körpers und hat eine etwa 50-mal längere Wirkdauer als Vitamin K1.
Studien zeigen eindeutig, dass sich Vitamin D ohne den Zusatz von Tocopherolen durch Oxidation stark abbaut (Hemery et al., 2015). Bei Produkten ohne Antioxidationsmittel ist im Laufe der Zeit also immer weniger Vitamin D enthalten. Entweder ist daher der Vitamin-D-Gehalt mit Erreichen des Mindesthaltbarkeitsdatums zu niedrig oder aber es wird mit einer Überdosierung gearbeitet, was in der Industrie das übliche Vorgehen ist. Eine unbekannte Überdosierung von Vitamin D erhöht das Risiko einer Vitamin-D-Überversorgung.
Wir können ohne Überdosierung und mit exaktem Vitamin-D-Gehalt arbeiten, weil wir zahlreiche Langzeittests zur Stabilität unserer Vitamin-Öle unternommen haben und diesen nachweisen und garantieren können.
Nein. Die Herstellung von veganem Vitamin D aus Flechten ist um ein Vielfaches teurer als aus Wollfett und das Endprodukt analytisch nicht von der vegetarischen D3-Form zu unterscheiden. Aufgrund der hohen Rohstoffpreise setzen wir dieses vegane Vitamin D3 aus Flechten nur vereinzelt und nur bei Produkten ein, die vergleichsweise geringe Mengen an Vitamin D3 enthalten. Dies ist im Moment beispielsweise für Dr. Jacob’s Basenpulver plus der Fall.
Lesen Sie mehr zu unserer Meinung zum Thema veganes Vitamin D3 in unserem NewsBlog: https://drjacobs.de/de/artikel/veganes-vitamin-d-teure-mogelpackung-oder-konsequent.html
Vitamine und Mineralstoffe arbeiten in unserem Stoffwechsel miteinander. Calcium spielt dabei eine Schlüsselrolle. Calcium wird für die Erhaltung normaler Knochen benötigt, während Vitamin D die normale Aufnahme und Verwertung von Calcium unterstützt. Auch Magnesium unterstützt die Erhaltung normaler Knochen. Kalium besitzt weitere zentrale und häufig unterschätzte Gesundheitswirkungen, z.B. unterstützt der Mineralstoff die Aufrechterhaltung eines normalen Blutdrucks.
Wurde Ihre Frage nicht beantwortet?
Stellen Sie sie hier:
1Tripkovic et al. (2017) 2Vitamin K unterstützt die Erhaltung normaler Knochen.
*Die tägliche Einnahme von 800 I.E. Vitamin D aus allen Quellen führt bei älteren Menschen ab 60 Jahren zu einer Verminderung des Sturzrisikos in Zusammenhang mit körperlicher Instabilität und Muskelschwäche. Insbesondere bei Männern und Frauen ab 60 Jahren sind Stürze ein Risikofaktor für Knochenbrüche.
Produsele Vitamina D3 ulei Dr. Jacob's
Dr. Jacob's Vitamin D3 forte
extra hochdosiert
UVP: 11,95 €
Dr. Jacob's Vitamin D3K2
UVP: 19,95 €