Deficienta de vitamina D in Hipotiroidism si Hashimoto

Vitamina D in Hipotiroidism/ Hashimoto

Bolile autoimune precum Hashimoto apar atunci când se acumulează prea multe cauze/declanșatori și atunci sistemul imunitar începe să atace glanda tiroidă. Una dintre aceste cauze/declanșator cheie este deficitul de vitamina D, o cauză comună a bolilor autoimune. Legătura este foarte clară, în special în tiroidita Hashimoto.

Multe studii au arătat anterior o asociere semnificativă între hipotiroidismul indus de autoanticorpi tiroidieni și nivelurile mai scăzute ale vitaminei D serice. Cu toate acestea, descoperirile au fost confirmate de studii la scară largă.

Dar de ce lipsa de vitamina D în Hashimoto?

Aflați mai multe despre această întrebare interesantă aici

In PubMed a aparut un studiu prin care s-a cercetat dacă există o legătură între o deficienţă de vitamina D şi afecţiunile tiroidiene.

Au fost examinaţi în total 50 de pacienţi cu o afecţiune autoimună a glandei tiroide (Hashimoto sau Morbus Basedow), 42 de persoanele cu afecţiuni tiroidiene fără anticorpi, precum şi 98 de persoane sănătoase ca grup de control.

Au fost identificate cantităţi semnificativ mai reduse de vitamina D la pacienţii suferind de o afecţiune tiroidiană autoimună în comparaţie cu persoanele sănătoase:in total, 63% dintre pacienţii suferind de afecţiuni ale glandei tiroide (92 de persoane) au fost diagnosticaţi cu o deficienţă de vitamina D în comparaţie cu o pondere de 30% din cadrul grupului de persoane sănătoase (98 de persoane).

Insuficienţa de vitamina D a fost asociată cu anticorpii existenţi la cei 50 de pacienţi cu afecţiune tiroidiană autoimună (cu anticorpi relevanţi):

    • 72% au prezentat o deficienţă de vitamina D în comparaţie cu 52% din totalul de persoane cu afecţiuni tiroidiene care nu dispuneau de anticorpi.

A fost evidenţiată o legătura mai clară în cazul pacienţilor cu Hashimoto:

    • 79% dintre pacienţii suferind de Hashimoto prezentau o deficienţă de vitamina D.

În cazul examinărilor efectuate cu privire la o legătura între o deficienţă de vitamina D şi nivelul TSH nu a fost posibilă evidenţierea de legături relevante din punct de vedere statistic.

Ca urmare a rezultatului studiilor, la final este formulată recomandarea de măsurare, ca test de rutină în cazul pacienţilor suferind de afecţiuni tiroidiene, în special la Hashimoto, a nivelului de vitamina D şi de administrare a preparatelor pe bază de vitamina D.

În ciuda denumirii sale, vitamina D nu reprezintă o vitamină, ci un hormon secosteroid important pentru homeostaza osaturii şi a mineralelor. În mod suplimentar, vitamina D dispune de proprietăţi de reglare a sistemului imunitar şi de inhibare a infecţiilor.

O deficienţă de vitamina D a devenit în rândul populaţiei actuale o problemă frecventă, iar această situaţie a condus la o creştere a incidenţei afecţiunilor cardiovasculare, a bolilor infecţioase şi a cancerului.

Administrarea de suplimente pe bază de vitamina D pare să reducă frecvenţa acestor afecţiuni, precum şi să scadă rata generală de mortalitate.

Recomandarea noastra D3K2 FORTE https://abundenta.org/vitamina-d3forte-2000ui-ulei-20ml-600pic-dr-jacobs/

O deficienţă de vitamina D a fost asociată şi cu creşterea incidenţei altor afecţiuni autoimune, precum Diabetes Mellitus de tip 1, artrita reumatică şi lupus eritematos sistemic (SLE).

Şi cu privire la distribuţia geografică a sclerozei multiple a fost evidenţiată o corelare (interacţiune) între concentraţia de vitamina D şi regiunile cu vreme însorită.

Ce este Hashimoto?

În primul rând, am dori să explicăm Hashimoto: Hashimoto cauzează inflamații cronice, iar glanda tiroidă este atacată de celulele imune direcționate greșit. Deoarece o descompunere a glandei tiroide înseamnă, de asemenea, că se produc mai puțini hormoni tiroidieni, simptomele unei tiroide hipoactive apar cu preponderență ca simptome provizorii ale hiperactivului. Prognosticul nu este bun pentru Hashimoto, deoarece bolile autoimune sunt considerate incurabile, iar medicii sunt depășiți de ajustarea medicației pe tot parcursul vieții. Cu toate acestea, nu este corect spus faptul că bolile autoimune sunt incurabile. Dar nu este adevărat că acestea pot fi vindecabile: pagubele cauzate de reacția autoimună la țesutul afectat nu sunt întotdeauna complet reversibile.Vorbim despre vindecare doar atunci când deteriorarea este reparată 100% și țesutul afectat este readus la starea inițială. Nu este cazul în Hashimoto. În schimb, vorbim de Remisie, o rezoluție completă a simptomelor și o regenerare parțială a glandei tiroide. Acesta ar trebui să fie și obiectivul Hashimoto.

Ce rol joacă deficiența de vitamina D în Hashimoto?

De ce deficitul de vitamina D în Hashimoto?

Întrebarea ar trebui să fie invers: de ce deficitul de vitamina D cauzează Hashimoto?

Deficitul de vitamina D nu este în cele din urmă un rezultat al Hashimoto, ci o cauză Mai întâi există o deficiență de vitamina D, apoi (datorită acestui motiv dar și a altor motive) apare Hashimoto.

Care este conexiunea?

Deoarece vitamina D este importantă pentru un intestin funcțional și un sistem imunitar, care este mai puțin predispus la inflamație, deficiența de vitamina D este un risc general pentru bolile autoimune – nu doar pentru Hashimoto. 85% dintre toți oamenii suferă de un deficit de vitamina D. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că bolile autoimune devin din ce în ce mai frecvente. Tiroida pare să fie mai susceptibilă la boli autoimune.

Vitamina D are funcții importante care coincid cu bolile autoimune și prevenirea bolilor autoimune:

Factor de creștere

Vitamina D este un factor important de creștere pentru celulele intestinale. Celulele Intestinului trebuie să crească și să se reînnoiască constant, deoarece sunt expuse constant la un bombardament de toxine, agenți patogeni și proteine ​​alimentare. Dacă factorul de creștere important- vitamina D lipsește, este probabil ca celulele nu cresc la fel de repede și mor. Acest lucru poate provoca găuri în intestin. Sindromul Leaky Gut/ Intestin Permeabil/ Intestin scurs este rezultatul acestui fapt și este cunoscut a fi o cauză a bolilor autoimune.

Anti-inflamator

Vitamina D are o funcție antiinflamatoare importantă în intestin. Asta înseamnă: cu cât mai multă vitamina D, cu atât este mai scăzută inflamația din intestin. Deoarece vitamina D este necesară pentru comunicarea între ele a celulelor intestinale dar și cu flora intestinală. Deficitul de vitamina D înseamnă că, dacă există prea puțini acizi grași omega-3 (pește, fructe de mare, carne organică, ouă organice, (vezi dietele) în intestin, în același timp, inflamația este mai probabilă (vezi Patrick și Ames, 2015). Deoarece majoritatea celulelor imune sunt prezente în intestin, inflamația intestinală cronică duce, de asemenea, la creșterea bolilor autoimune – deoarece inflamația cronică este o cauză centrală a bolilor autoimune.

Dispozitiv de semnalizare pentru celulele imune

Există multe celule imune diferite. Acestea trebuie să fie supuse unui echilibru natural. Există celule imune care provoacă inflamații și le place să atace în mod activ (de exemplu, macrofagele M1, celulele T citotoxice). Și există celule imune care suprimă inflamația (celule T reglatoare, macrofage M2) și sunt cunoscute ca având un efect preventiv împotriva bolilor autoimune. Acestea din urmă au nevoie de vitamina D pentru a se maturiza și a deveni active. Dacă există o deficiență de vitamina D, pot exista prea puține celule T reglatoare. Eliminarea deficienței de vitamina D este o componentă importantă în tratamentul Hashimoto.

 

Extras dintr-un studiu romanesc

“Vitamin D Implications and Effect of Supplementation in Endocrine Disorders: Autoimmune Thyroid Disorders (Hashimoto’s Disease and Grave’s Disease), Diabetes Mellitus and Obesity

medicina 58 00194 ag

Context și obiective : Deficiența de vitamina D este implicată în numeroase patologii, inclusiv patologia endocrină. Scopul acestei revizuiri constă în prezentarea rolului vitaminei D în patofiziologia anumitor afecțiuni endocrine, afecțiuni autoimune tiroidiene (boala Hashimoto și boala Grave), diabet zaharat și obezitate și dacă suplimentarea acesteia poate influența rezultatul acestor boli. Materiale și Metode : Au fost consultate articole de recenzie și articole originale din literatură care corespundeau tematicii. Rezultate: Deficitul de vitamina D este frecvent întâlnit în tulburările endocrine și suplimentarea restabilește valorile normale. În boala Hashimoto, deficitul de vitamina D pare să fie corelat cu un titru mai mare de anticorpi anti-TPO și cu volumul tiroidian, iar suplimentarea a fost asociată cu reducerea anticorpilor în unele studii. În alte studii, suplimentarea a părut să reducă nivelurile de TSH. În boala Grave, a existat o corelație semnificativă în ceea ce privește nivelul de vitamina D și volumul tiroidian respectiv cu gradul de exoftalmie. La pacienții cu diabet zaharat de tip 2, suplimentarea a condus la o oarecare îmbunătățire a indicelui HOMA-IR și a HbA1c, în timp ce datele privind obezitatea din literatură nu raportează rezultate benefice semnificative. 

Concluzii: Deficitul de vitamina D este foarte răspândit în tulburările endocrine și suplimentarea acesteia pare să aibă numeroase efecte benefice.

 

Ești pe Facebook?

Alăturați-vă grupului nostru Abundenta.org si Tiroida Romania și află de ce recomandăm produsul D3K2FORTE

https://www.abundenta.org/product-page/ulei-vit-d3k2-forte în perioada Toamnă-Primăvara și de ce recomandăm produsul pentru întreținere „Formula Tiroidiană” Vitamina Deka,

https://www.abundenta.org/product-page/ulei-deka-d3ek2a administrată tot timpul.

Pentru copii găsiți aici:

https://www.abundenta.org/product-page/ulei-d3k2
 

Echipa Tiroida România 🇷🇴

 

Resurse

https://www.mdpi.com/1648-9144/58/2/194

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28697689/

https://healthmatch.io/hashimotos-disease/hashimotos-vitamin-deficiency FYI

 http://natuerliche-schilddruesenhormone.com/RO/index.php/2017/02/20/vitamin-d-hashimoto/

Ești pe Facebook?

Alăturați-vă grupului nostru Abundenta.org si Tiroida Romania și află de ce recomandăm produsul D3K2FORTE

D3K2 FORTE în perioada Toamnă-Primăvara și de ce recomandăm produsul pentru întreținere

„Formula Tiroidiană” Vitamina DEKA administrată tot timpul.

Pentru copii găsiți D3K2 800UI

 

Echipa Abundenta.org & Tiroida România 🇷🇴