Vitamina D atat de importanta pentru sanatate

În majoritatea articolelor noastre despre prevenirea și tratamentul bolilor autoimune, te împiedici mereu de vitamina D, deoarece vitamina D și bolile autoimune sunt direct legate.

O deficiență favorizează bolile autoimune în diferite moduri, precum și așa-numitele boli de prosperitate. Acum aflăm mai multe despre un deficit de vitamina D și de ce se dezvoltă bolile cronice și cum putem preveni/elimina.

Ce este vitamina D?

Vitamina D este atât o Vitamină cât și un Hormon. Este singurul hormon din organism care se formează dintr-o etapă preliminară ce are nevoie de ajutor din exterior (soarele). În acest fel, vitamina D este un generator important pentru organism. Pentru formarea vitaminei D este necesar ca mâncarea sa fie una potrivită (gălbenuș de ou fără hormoni de creștere, somon sălbatic, unt natural de la animale pășunate, ulei de pește organic ), fie o ședere mai lungă la soare fără loțiuni de protecție. Precursorul direct, 7-dezoxi-colesterol, este modificat chimic prin expunerea la soare, astfel încât să poată fi activat la vitamina D3. D3 este precursorul – prohormonal, la calcidiol (formă de depozitare a vitaminei D) și calcitriol (hormon activ). Este un generator de semnal în multe țesuturi din corp și este necesar pentru numeroase procese, astfel încât acestea să funcționeze corect: specialiștii estimează că 3.000 din toate genele umane (23.000 la număr) depind de vitamina D, acest hormon afectează fiecare țesut din corpul uman și este esențial pentru sănătate. Lipsa răspândită de vitamina D la populația noastră este o explicație a motivului pentru care bolile autoimune și alte boli cronice precum cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare cresc atât de rapid.

Care este exact conexiunea? Vitamina D – Efectul asupra corpului uman

Vitamina D este atât un hormon, cât și o vitamină și un ceas important în corpul uman. Fiecare țesut are nevoie de el și, totuși, efectele vitaminei D sunt foarte versatile:

• Efect preventiv împotriva cancerului;

• Stimularea absorbției calciului în intestin și astfel scăderea necesităților de calciu din alimente;

• Reglarea densității osoase și a efectelor preventive împotriva osteoporozei;

• Efect preventiv împotriva bolilor cardiovasculare;

• Controlul infecțiilor bacteriene și virale;

• Efectul de reglare asupra sistemului imunitar : multe celule imune au nevoie de vitamina D pentru a deveni active.

Acestea includ macrofagele antiinflamatorii M2 și celulele T reglatoare importante, care contracarează bolile autoimune. Vitamina D3 are, de asemenea, un efect de reglare asupra echilibrului anumitor celule imune. • Factorul de creștere pentru celulele pielii și intestin: vitamina D asigură pielea frumoasă și netedă, precum și un intestin funcțional și sănătos. Acestea sunt principalele funcții importante ale vitaminei D3 în organism. Există procese foarte fundamentale pentru care este necesară vitamina D: oase, metabolism, sănătate intestinală, sistem imunitar, … etc. Deficiența pe scară largă a acestei vitamine apare cu atât mai dramatica.

Deficiența de vitamina D și bolile cronice

Mai jos veți afla de ce o deficiență de vitamina D favorizează bolile cronice (10-22). Apoi, este posibil să vedeți și de ce bolile autoimune (exemplu principal de boli cronice) cresc atât de mult (23-24): Hormonul Vitamina D este o legătură importantă în echilibrul hormonal. Un nivel sanguin sănătos este important pentru formarea a numeroși hormoni sexuali, care modelează în mod decisiv metabolismul și sistemul imunitar. Testosteronul este un exemplu. Se consideră că testosteronul are un efect destul de preventiv împotriva bolilor autoimune. O deficiență de vitamina D poate promova deficiența de testosteron și că testosteronul se leagă slab de receptorul său (27). Testosteronul este, de asemenea, un hormon important pentru femei – chiar dacă femeile au mai puțin din acesta în sânge decât bărbații.

Sănătatea intestinului

Vitamina D este un factor important de creștere pentru celulele intestinale (7-8). După cum se știe din acest articol ( tractul gastro-intestinal ), celulele intestinale au o durată de viață medie de patru până la cinci zile. Sunt bombardate în mod constant cu toxine și agenți patogeni și trebuie să se reînnoiască constant. O rată de creștere ridicată este necesară pentru această reînnoire constantă, pentru care vitamina D este necesară. La fel și o deficiență de D3 favorizează sindromul Intestinului permeabil – Leaky Gut .

Inflamația

Vitamina D este un co-factor important pentru formarea Serotoninei, un hormon al fericirii. În intestin, serotonina are un efect de reglare asupra inflamației (9). O deficiență de vitamina D (în contrast cu restul corpului) provoacă prea multă serotonină, ceea ce favorizează masiv inflamațiile cronice din intestin. Deoarece majoritatea sistemului imunitar este localizat în intestin, o deficiență de vitamina D prin inflamație cronică favorizează, de asemenea, bolile autoimune.

Sistemul imunitar

Există celule imune care cresc inflamația în organism și celule imune care previn sau suprimă inflamația. Există celule imune care reglează auto-toleranța și au astfel un efect preventiv împotriva bolilor autoimune. Celulele T de reglementare sunt demne de menționat aici. Vitamina D este necesară pentru maturarea celulelor T reglatoare. Unele boli autoimune, cum ar fi boala Crohn, duc la o creștere masivă a anumitor tipuri de celule T. Aici, vitamina D are un efect de reglare și previne creșterea excesivă și rapidă cu care o reacție autoimună ar putea-o hrăni (29).

Deficitul de vitamina D – 85% din toți românii sunt afectați

Cauzele deficitului de vitamina D

Potrivit unui articol aproape toți românii suferă de o deficiență de vitamina D. Care sunt motivele pentru asta?

• Alimentele

Se spune adesea că nevoia poate fi satisfăcută numai prin dietă. Totuși, acest lucru nu este adevărat. Unele ciuperci au o versiune pe bază de plante de vitamina D cu care corpul tău nu poate face fata(D2). De asemenea, va trebui să mâncați zece ouă sau 1kg de somon în fiecare zi pentru a vă satisface singuri nevoile alimentare. 

• Nu este suficient timp pentru a sta la soare

Astăzi stăm în camere închise toată ziua. Sub lumină artificială, în spatele ferestrelor și cel mult o oră la soare în weekend. Cu cât petreci mai mult timp la soare în lunile călduroase de vară, cu atât mai multă vitamina D poate produce pielea ta.

• Prea mică suprafața de piele expusă la soare

Se afirmă adesea că 20 de minute de stat la soare cu fața și mâinile sunt suficiente pentru a produce suficientă vitamină D. De fapt, acoperă aproximativ 5% din nevoile dvs. Este important să stați la soare cu cea mai mare suprafață posibilă a pielii. Nu trebuie să fie foarte mult. În mod optim, organismul poate produce până la 50.000 UI de vitamina D într-o oră (expunere bună la soare, și multă expunere a pielii fără lotiuni), acoperă nevoia zilnică de multe ori și umple din nou magazia. Nu este  destul soare , mai ales nu primăvara și toamna. Stai la soare cu expunere totală a pielii, dacă temperatura și situația o permit.

• Prea multă protecție solară

Protecția solară împiedică pielea să producă vitamina D. Aceasta ar necesita ca razele soarelui să fie absorbite de piele. Cu toate acestea, protecția solară (dioxidul de titan din conținut) face ca acestea să fie reflectate . Teama de cancerul de piele și utilizarea extensivă necorespunzătoare de protecție solară au contribuit în mod semnificativ la situația largă a deficienței.

EXPERȚII ESTIMEAZĂ CĂ LIPSA PE SCARĂ LARGĂ DE VITAMINA D DIN CAUZA CREȘTERII BOLILOR CRONICE CAUZEAZĂ DE MULTE ORI MAI MULTE DAUNE DECÂT AR PUTEA FACE CANCERUL DE PIELE

Este în regulă să aplicați loțiune și să vă protejați împotriva arsurilor solare și a cancerului de piele dacă ați petrecut o anumită perioadă de timp la soare, fără protecție solară. 30-60 de minute cu întregul corp este suficient. Dar faceți acest lucru înainte de a aplica protecție solară, iar corpul dvs. vă va mulțumi. Nu trebuie să vă surprindă faptul că aproape toate persoanele suferă de deficiență de vitamina D, nu? Cum recunoști o deficiență?

Deficitul de vitamina D

Măsurați-vă deficiența de vitamina D Cantitatea care circulă în sângele tău îți spune dacă ai sau nu o deficiență de vitamina D:

• Cu o valoare mai mică de 40 ng/ml, se vorbește de deficiență. 50-70 ng/ml nu mai este o deficiență, dar nici nu este suficientă. 80-100 ng /ml este de obicei tranzacționat ca concentrație optimă pentru persoanele cu tulburări autoimune. Peste 100 ng/ml este deja multă vitamina D. Puteți avea această valoare ca salvamar sau ca fermier în zonele tropicale. Prin urmare, o concentrație suficientă și sănătoasă de 50-80 ng /ml în sânge este cea mai bună regulă pentru prevenirea sau eliminarea unei carențe.

Elimină deficitul de vitamina D

Desigur, poți și ar trebui să mănânci zilnic o mulțime de ouă și pește gras salbatic. Există mulți nutrienți în ele, nu doar vitamina D. Pentru a elimina deficiența, puteți elimina cauzele deficienței de vitamina D și petreceți mult timp la soare în lunile călduroase. Dacă doriți să fiți absolut siguri, ar trebui să vă determinați nivelul din sânge. După aceea, pe lângă faptul că stai la soare, este util să suplimentezi vitamina D sub formă de supliment nutritiv, deorece o zi expusă la soare se pierde în 6 ore inchis in birou/casă etc. Un supliment forte este recomandat în special din Septembrie până în Aprilie, când razele soarelui și temperaturile exterioare nu permit o formare suficientă de vitamina D pe piele. Cantitatea de vitamina D pe care ar trebui să o suplimenteze zilnic o persoană sănătoasă este de 5000UI, pentru a ajunge la valoarea țintă. În exemplul nostru 5000 UI pe zi nu se aplică pentru cei cu afecțiuni și probleme de sănătate. Aceasta este doar o regulă simplificată – există calculator pentru vitamina D pe pagina noastră de Facebook pentru o determinare precisă.

Vitamina D ca supliment alimentar

Mai ales în lunile cele mai reci din Septembrie până la sfârșitul lui Aprilie, este recomandat un supliment alimentar cu vitamina D3, deoarece soarele nu produce suficient și organismul simte o nevoie de această vitamină. Din moment ce majoritatea oamenilor, cu un deficit de vitamina D este suferindă, majoritatea are nevoie de suplimentare cu vitamina D. Este unul dintre puținii nutrienți care poate fi recomandat tuturor oamenilor. Dacă cumpărați un preparat, asigurați-vă că aveți o doză adecvată și estimați-vă doza individuală în funcție de valoarea sângelui dvs, vârstei, greutății, înălțimii și problemelor de sănătate (absorbție). Un calculator de vitamina D vă va ajuta în acest sens. Chiar și mai bine este un medic sau terapeut cu experiență nutrițională care îți poate oferi doza corectă.

Dar Atenție : majoritatea medicilor și terapeuților știu doar o părerea învechită că doze de peste 1.000 UI pe zi cresc riscul de pietre la rinichi și boli cardiovasculare. Aceasta a fost respinsă de mai multe ori în multe studii. Majoritatea oamenilor (sănătoși) au nevoie de un necesar de vitamina D  între 3.000-6.000 UI pe zi, doza recomandată trebuie să fie în acest interval.

Comentariu : Bolnavii autoimuni au, de obicei, o necesitate mai mare de vitamina D. Așa că verificați-vă valoarea din sânge în mod regulat și creșteți doza sau durata expunerii la soare pentru a vă ajuta!

Vitamina D, K2 și Magneziu

O echipă de vis imbatabilă! Nu vă fie teamă de soare! Puteți suplimenta vitamina D pe tot parcursul anului, dar acest lucru este deosebit de important iarna sau din Septembrie până în Aprilie, deoarece expunerea la soare este de obicei prea mică pentru a asigura o formare suficientă de vitamina D pe piele. Mare atenție și la produsele folosite, fără excipienți, iar dacă sunt sub forma de capsule atenție să nu aveți probleme de absorbție intestinală. Noi promovăm Uleiurile vegane cu ulei MCT din nucă de cocos, având grad mare de absorbție, se folosesc sublingual.

Le găsiți aici :

https://www.abundenta.org/suplimente

Ești pe Facebook?

Alăturați-vă grupului nostru Abundenta.org si Tiroida Romania și află de ce recomandăm produsul D3K2FORTE

D3K2 FORTE în perioada Toamnă-Primăvara și de ce recomandăm produsul pentru întreținere

„Formula Tiroidiană” Vitamina DEKA administrată tot timpul.

Pentru copii găsiți D3K2 800UI

 

Echipa Abundenta.org & Tiroida România 🇷🇴