Vitamina K: ce este, beneficiile si efectele ei

Ce este vitamina K?

Ca și vitaminele D, E și A, vitamina K este o vitamină solubilă în grăsimi. 

Există trei forme diferite de vitamina K: vitamina K1, cunoscută și sub numele de Filochinonă, vitamina K2, cunoscută și sub numele de Menachinonă si vitamina K3, cunoscuta ca Menadiona. Vitamina K1 se găsește în principal în plantele verzi, vitamina K2 este produsă de bacterii iar vitamina K3 o formă sintetică, produsă artificial de vitamina K, care nu apare în mod natural si Nu este utilizata în suplimente alimentare pentru oameni, doar pentru animale. 

În cazul vitaminei K2, alte subforme pot fi distinse unele de altele, de exemplu MK-4, MK-5 sau MK-7. 

Cea mai bună formă de vitamina K: Vitamina K2 Menachinona-7 (MK-7).

În comparație cu vitamina K1, vitamina K2 are o stabilitate semnificativ mai bună în organism, în special sub formă de menachinonă all-trans-7 (all-trans MK-7). Vitamina K2 MK-7 este denumită și forma „mai activă” a vitaminei K. În plus, MK-7 cu lanț lung are o biodisponibilitate ridicată și este foarte bine absorbit de organism.

Durată lungă de viață

Cu un timp de înjumătățire de aproximativ 3 zile, are o persistență mult mai bună, ajunge în fiecare parte a corpului și are o durată de acțiune de aproximativ 50 de ori mai mare decât vitamina K1. Vitamina K2 MK-7 este, prin urmare, optimă pentru interacțiunea cu vitamina D3.

Graficul de mai sus arată durata de viață (valoarea serului sanguin) a vitaminei K2 MK-7 și a vitaminei K1 după ingestia orală. Într-o comparație directă, vitamina K2 MK-7 are un efect semnificativ mai lung, în timp ce vitamina K1 își pierde efectul după un timp scurt (modificat din Schurgers et al., 2007).

All-trans sau all-cis: un detaliu important

Menachinona-7 cu lanț lung (MK-7) are cea mai bună biodisponibilitate și, prin urmare, și cea mai bună eficacitate. Este important ca aceasta să fie forma activă all-trans. Forma cis (vezi imaginea) este o formă biologic mai puțin activă până la inactivă a MK-7.

 

Vitamina K2 conținută în uleiurile vitaminice Dr. Jacob’s este produsă în Norvegia din materii prime naturale farnesol și geranisol (uleiuri esențiale din muscate) în calitate de farmacopee. Sinteza organică produce MK-7 pur all-trans.

Vitamina K
Pentru toți cei care au un curs avansat de chimie: Formula chimică structurală a vitaminei K1 și a vitaminei K2 MK-7 trans și cis.

Efectul vitaminei K: De ce combinam vitamina D3 cu K2?

Vitamina K2 este importantă pentru menținerea oaselor

Spre deosebire de vitamina K1 (în principal din ficat), vitamina K2 acționează în întregul organism și îndeplinește sarcini importante în metabolismul osos.

Vitamina K este cel mai bine cunoscută pentru susținerea coagulării normale a sângelui. Vitamina K activează nu numai factorii care promovează coagularea, ci și factorii anticoagulanți în ficat (Janssen și colab., 2020). Are astfel un efect reglator asupra funcției de coagulare. Vitamina K activează factorii de coagulare II, VII, IX și X, precum și proteinele anticoagulante C și S.

Cea mai mare parte a vitaminei K1 absorbită este consumată în ficat. Cu toate acestea, puțină vitamina K1 a rămas pentru metabolismul osos.

Care este acest mecanism molecular de acțiune? Pe scurt, toate vitaminele K sunt cofactori pentru enzima gamma-glutamil carboxilază, care carboxilează – și astfel activează – o serie de proteine ​​K-dependente. Două dintre aceste proteine ​​sunt osteocalcina, produsă în osteoblaste și esențială pentru depunerea calciului pe sistemul osos și proteina matrice-Gla (MGP), care inhibă depunerea calciului în țesuturile moi.

Vitamina K2, și în special MK-7, pune aceste proteine ​​în acțiune. Procedând astfel, vitamina formează legătura cu calciul și vitamina D3.

„Toată lumea știe că, calciul este important pentru oase si oamenii încep să înțeleagă că vitamina D3 este, de asemenea, importantă pentru oase, prin extragerea calciului din intestine și din sânge, unde poate funcționa pentru formarea oaselor.” Dar „piciorul lipsă de la scaun”, este vitamina K2.

De ce? Deoarece osteocalcina carboxilată, adică K2-activată, este necesară atât pentru transferul calciului în matricea osoasă, cât și pentru legarea acestuia acolo. „Deci, pentru o sănătate bună a oaselor, aveți nevoie de calciu din vitamina D3 și vitamina K2”. „Rolul principal al vitaminei K2 și ceea ce face cel mai bine este echilibrarea sau reglarea transportului de calciu în organism.”

Datorită timpului de înjumătățire mai mare din sânge, vitamina K sub formă de vitamina K2 (all-trans MK-7) îndeplinește, de asemenea, sarcini centrale în metabolismul osos și, în combinație cu vitamina D, este deosebit de importantă pentru menținerea sistemului osos.

Efectele vitaminei D3 depind de vitamina K2

Vitaminele lucrează împreună pentru a stoca calciul în oase. Vitamina D3 determină formarea osteocalcinei (proteine din metabolismul osos). Doar vitamina K2 activează această osteocalcină ca cofactor, astfel încât calciul să poată fi integrat în oase. Efectele vitaminei D3 asupra metabolismului osos sunt, prin urmare, dependente de vitamina K2.

Această deficiență de vitamina K2 este larg răspândită deoarece vitamina K2 este un produs al fermentatiei bacteriene, unele studii arătând că 97% din populația occidentală are deficiență de vitamina K2, pe baza anchetelor privind aportul alimentar și a evaluărilor nivelurilor circulante ale subiecților de osteocalcină și MGP activate. Având în vedere legăturile vitaminei K2 cu sănătatea oaselor și relația sa cu osteoporoza, osteopenia și bolile cardiovasculare, cât de grav este deficitul de vitamina K2?

„Dacă te accidentezi și îți rupi șoldul, s-ar putea să nu mori imediat. Dar osteoporoza care a dus la aceasta a fost primul domino care a căzut. Și când treci prin lista bolilor cardiovasculare, cele mai letale dintre ele au ca geneză în medierea calciului, calcificarea țesuturilor moi și plăcile calcificate. Accidentul vascular cerebral, atacurile de cord: toate au la baza excesul de calciu. Deci, dacă vă întrebați: „Ei bine, oamenii nu mor din cauza deficienței de vitamina K2?” Într-o oarecare asociere, din pacate, o fac.”

Deficitul de vitamina K: Există factori de risc pentru o deficiență?

Pentru a preveni o deficiență și pentru a asigura un aport suficient de vitamina K2, Societatea Germană de Nutriție recomandă 3 porții de legume (500g) zilnic. Însă doar 1 persoana din 8 ajunge la această cantitate (Studiul National de Consum II). În medie, se consumă doar aproximativ jumătate din cantitatea recomandată de legume, frunze de culoare verde închis, în special, conținând vitamina K1.

Vitamina K2, pe de altă parte, este produsă prin fermentație bacteriană și practic nu este ingerată prin alimentatie în Europa. Vitamina este formată în cantități mici de bacteriile din intestinele noastre. Cu toate acestea, este absorbita de corpul nostru doar într-o măsură limitată (Beulens et al., 2013).

O floră intestinală perturbată, de exemplu, în cazul bolilor gastro-intestinale sau utilizarea pe termen lung a medicamentelor, poate avea, de asemenea, un impact decisiv asupra formării proprii a organismului.

Conținutul de vitamina K2 MK-7 în alimente

După cum arată tabelul de mai jos, cantități mici de vitamina K2 se găsesc în produsele de origine animală, cum ar fi carnea si brânza. Cu toate acestea, cea mai activă formă biologică MK-7 se găsește rar în produsele de origine animală. Cantități mari de MK-7 se găsesc doar în produsul din soia fermentat in Japonia numit natto. Cu toate acestea, gustul necesită multă obișnuinta, iar acum soia se gaseste mai mult modificata genetic.

LebensmittelVitamin K2 (MK-7) pro 100 g
Buchweizenbrot1,1 µg
ButterNicht nachweisbar
EigelbNicht nachweisbar
Hartkäse1,3 µg
Natto998 µg
SauerkrautWeniger als 1 µg
ScholleWeniger als 1 µg
SchweinesteakWeniger als 1 µg
Weichkäse1 µg

Doza de vitamina K: Câtă vitamina K2 ar trebui să luați?

Necesarul de vitamina K variază în fiecare zi de la persoană la persoană. Societatea Germană pentru Nutriție recomanda un necesar estimat la 65-80 µg (în funcție de vârstă și sex) pentru un aport adecvat de vitamina K pentru adulți. Nu se face nicio distincție între vitamina K1 și K2. Cu o dietă bogată în legume, putem absorbi multă vitamina K1 prin alimentație, dar cei care mănâncă doar câteva legume (verzi) nu primesc suficientă vitamina K1.

 

Datorită timpului de înjumătățire mai mare din sânge și a funcțiilor importante în metabolismul osos în combinație cu vitamina D3, este logic să luați vitamina K2 în combinație cu D3.

 

Doza de vitamina K2 ar trebui să se bazeze pe doza de vitamina D3 și să fie în același raport (de exemplu, 20 µg vitamina K2 și 20 µg vitamina D3). În special cu doze mai mari de vitamina D3, aportul de vitamina K2 ar trebui să crească în mod analog.

Supradozaj de vitamina K

O administrare excesivă de vitamina K și posibilele efecte secundare nu sunt cunoscute la adulții sănătoși. Spre deosebire de vitamina D, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) nu a determinat o limită superioară (nivelul maxim tolerabil de aport) pentru aportul zilnic de vitamina K2.

Interacțiune perfectă

Dr. Jacob's Pachet Imunitate
Vitamina ulei D3K2 Forte  &
Pulbere de Baza

Vitaminele D3K2 Forte sunt perfect completate de minerale si electroliti care formează Baza.
5/5

276 Ron start 285 Ron

Economisesti 9 Ron
TVA inclus si fara costuri de transport.

Vitamin D3K2 forte extra hochdosiert

Vitamin D3K2 forte

Dr. Jacob's Vitamin D3K2 forte

Der Klassiker in Arzneibuchqualität für Knochen & Immunsystem – extra hochdosiert
5/5

UVP: 34,90 €

Erhältlich im Dr. Jacob's Online Shop, in den Versandapotheken oder in einer lokalen Apotheke. Klicken Sie auf den obigen Button, um zum entsprechenden Anbieter geführt zu werden.

Vitamin K2 Öl mit hoher Bioverfügbarkeit

Vitamin K2 Öl

Dr. Jacob's Vitamin K2 Öl

Für eine individuelle Dosierung von
Vitamin K2 (als all-trans MK-7)
5/5

UVP: 14,95 €

Erhältlich im Dr. Jacob's Online Shop, in den Versandapotheken oder in einer lokalen Apotheke. Klicken Sie auf den obigen Button, um zum entsprechenden Anbieter geführt zu werden.

Häufig gestellte Fragen zu Vitamin D3

Die Deutsche Gesellschaft für Ernährung empfiehlt bei fehlender körpereigener Synthese für Erwachsene die tägliche Aufnahme von 800 I.E. (20 μg) Vitamin D. Auf dieser Basis haben wir unser Produkt Dr. Jacob’s Vitamin D3K2 Öl dosiert. Aus gesundheitlichen Gründen können höhere Vitamin-D-Zufuhrmengen allerdings angezeigt sein. Für eine höhere Dosierung bietet sich unser Produkt Dr. Jacob’s Vitamin D3K2 Öl forte an. Für die richtige Dosierung von Vitamin-D3-Präparaten sollte der Vitamin-D-Wert im Blut zugrunde gelegt werden. Wir empfehlen, die individuelle Dosierung mit dem Arzt abzustimmen, da es bei einer Überdosierung von Vitamin D zu Nebenwirkungen kommen kann.

Kinder ab 1 Jahr können 1 Tropfen täglich einnehmen, Säuglinge 1 Tropfen jeden 2. Tag.
Sollte eine höhere Dosierung notwendig sein, klären Sie diese bitte unter Berücksichtigung der jeweiligen Serumwerte mit dem Arzt Ihres Kindes ab.
Bitte achten Sie darauf, Nahrungsergänzungsmittel außerhalb der Reichweite von kleinen Kindern aufzubewahren.

Vitamin D3 und Vitamin K2 tragen beide zur Erhaltung normaler Knochen bei. Vitamin D3 bewirkt die Bildung von Osteocalcin. Vitamin K2 wird benötigt, um Osteocalcin zu aktivieren, sodass es Calcium in die Knochen einbauen kann – für mehr Calcium in den Knochen.

Vitamin K2 hat im Vergleich zu Vitamin K1 eine deutlich bessere Stabilität im Körper, insbesondere in Form des all-trans Menachinon-7 (all-trans MK-7). Mit einer Halbwertszeit von ca. 3 Tagen weist es eine deutlich bessere Beständigkeit auf, erreicht jeden Teil des Körpers und hat eine etwa 50-mal längere Wirkdauer als Vitamin K1.

Die Fettsäuren in MCT-Öl sind sehr stabil gegenüber Oxidation. Außerdem wird dem Produkt Vitamin D3K2 Öl Vitamin E zugesetzt, um die Stabilität noch zusätzlich zu erhöhen. Andere Öle weisen bei weitem nicht diese Stabilität auf.

Studien zeigen eindeutig, dass sich Vitamin D ohne den Zusatz von Tocopherolen durch Oxidation stark abbaut (Hemery et al., 2015). Bei Produkten ohne Antioxidationsmittel ist im Laufe der Zeit also immer weniger Vitamin D enthalten. Entweder ist daher der Vitamin-D-Gehalt mit Erreichen des Mindesthaltbarkeitsdatums zu niedrig oder aber es wird mit einer Überdosierung gearbeitet, was in der Industrie das übliche Vorgehen ist. Eine unbekannte Überdosierung von Vitamin D erhöht das Risiko einer Vitamin-D-Überversorgung.
Wir können ohne Überdosierung und mit exaktem Vitamin-D-Gehalt arbeiten, weil wir zahlreiche Langzeittests zur Stabilität unserer Vitamin-Öle unternommen haben und diesen nachweisen und garantieren können.

Nein. Die Herstellung von veganem Vitamin D aus Flechten ist um ein Vielfaches teurer als aus Wollfett und das Endprodukt analytisch nicht von der vegetarischen D3-Form zu unterscheiden. Aufgrund der hohen Rohstoffpreise setzen wir dieses vegane Vitamin D3 aus Flechten nur vereinzelt und nur bei Produkten ein, die vergleichsweise geringe Mengen an Vitamin D3 enthalten. Dies ist im Moment beispielsweise für Dr. Jacob’s Basenpulver plus der Fall.

Lesen Sie mehr zu unserer Meinung zum Thema veganes Vitamin D3 in unserem NewsBlog: https://drjacobs.de/de/artikel/veganes-vitamin-d-teure-mogelpackung-oder-konsequent.html

Vitamine und Mineralstoffe arbeiten in unserem Stoffwechsel miteinander. Calcium spielt dabei eine Schlüsselrolle. Calcium wird für die Erhaltung normaler Knochen benötigt, während Vitamin D die normale Aufnahme und Verwertung von Calcium unterstützt. Auch Magnesium unterstützt die Erhaltung normaler Knochen. Kalium besitzt weitere zentrale und häufig unterschätzte Gesundheitswirkungen, z.B. unterstützt der Mineralstoff die Aufrechterhaltung eines normalen Blutdrucks.

Wurde Ihre Frage nicht beantwortet?
Stellen Sie sie hier:

1Tripkovic et al. (2017) ↩ 2Vitamin K unterstützt die Erhaltung normaler Knochen↩

*Die tägliche Einnahme von 800 I.E. Vitamin D aus allen Quellen führt bei älteren Menschen ab 60 Jahren zu einer Verminderung des Sturzrisikos in Zusammenhang mit körperlicher Instabilität und Muskelschwäche. Insbesondere bei Männern und Frauen ab 60 Jahren sind Stürze ein Risikofaktor für Knochenbrüche.

Bestellen bei DrJacobs-Shop.de

Bestellen bei Versandapotheke

Bestellen bei lokaler Apotheke

Bestellen bei DrJacobs-Shop.de

Bestellen bei Versandapotheke

Bestellen bei lokaler Apotheke